Werkgevers gebruiken allerlei middelen om te achterhalen of een kandidaat geschikt is, en hebben aan het eind van de procedure dan de vrijheid om je af wijzen, doorgaans zonder daarvoor een reden op te geven. Het wordt tijd dat sollicitanten ook eens hun eigen mogelijkheden gaan inzetten, om hun kansen te vergroten.
Met alle kennis die ik in de loop der jaren in de praktijk hiermee heb opgedaan, kan ik nu wel de ideale – meest effectieve – sollicitatieprocedure schetsen. Met deze aanpak, consequent en ‘genadeloos’ toegepast, kun je veel makkelijker de baan van je wensen krijgen. Ik heb het zelf meerdere malen – als sollicitant – beproefd. Elke keer dat ik het probeerde kreeg ik ook nog een aanbod. Hoewel ik bepaald niet altijd voldeed aan de eisen. Of zelfs helemaal niet. Ik kreeg dus ook aanbiedingen voor banen waar ik helemaal niet geschikt voor was. Als je maar weet hoe de hazen lopen. Dat weet ik.
Ik heb wel een aantal heel strikte uitgangspunten.
- Schrijf en vertel altijd de waarheid. En niets dan de waarheid. Maar het hoeft niet de volle waarheid te zijn. Elk cv, bijvoorbeeld, bevat een samenvatting van iemands leven, opleiding en/of loopbaan. In elk cv worden dus zaken weggelaten. Het is uiteraard ook ondoenlijk of zelfs onmogelijk om elk voorval en elke handeling in een cv te beschrijven. Dus dingen weglaten uit een cv is doodnormaal en dat doet iedereen elke dag. Wat er wel staat moet overigens wel waar en juist zijn. Het is een doodzonde om bij een sollicitatie een onwaarheid op te schrijven of te vertellen. Als dat achteraf uitkomt, dan kun je zelfs op staande voet worden ontslagen, zonder recht op een ww-uitkering. In sommige gevallen kan dat zelfs jaren na de indiensttreding nog. Denk maar eens aan de dokter die helemaal geen artsendiploma had behaald en bij wie dat na tientallen jaren pas uitkomt. Ook die kan nog meteen worden ontslagen en daar zal geen rechter een probleem van maken. Het is dus eerst de kunst om het perfecte cv te maken, waarin dus uitsluitend de waarheid staat, maar waarbij je ook doelbewust zaken weglaat.
- Bij elke sollicitatieprocedure moet je heel systematisch te werk gaan. En elke fase beschouwen als een afzonderlijk project dat je zo perfect mogelijk wilt doen. Daarbij vraag je je geen seconde af, hoe de volgende fase dan moet. In elk van die fasen moet je ook precies dat doen wat onvermijdelijk is voor die fase en het over de rest vooral helemaal niet hebben en zelfs niet over nadenken. Om een voorbeeld te noemen: je praat pas over een gewenst salaris en eventuele andere arbeidsvoorwaarden, als je zeker weet dat ze je willen hebben. Dus daar schrijf je niets over en praat je ook niet over als het je gevraagd wordt. Als bij het eerste gesprek de vragensteller je vraagt wat voor salaris je wilt hebben, antwoord je – met een glimlach uiteraard – dat je dat pas bespreekt als duidelijk is dat ze je willen hebben. Anders wordt je salariseis een selectiecriterium en dat moet je zien te voorkomen.
- Elke selectiefase heeft uitsluitend tot doel om de volgende fase te bereiken. Een cv plus sollicitatiebrief heeft dus als enige doel om een gesprek te krijgen. Als je eenmaal naar een gesprek gaat is dus het enige doel daarvan de volgende fase te bereiken. Dat kan een gesprek met een manager zijn, een psychologisch onderzoek of nog iets anders. Daarom is het van plan dat je zo snel mogelijk te weten komt hoe de procedure er precies uitziet. Alle fasen worden in e bij deze pagina horende deelpagina’s in detail uitgelegd.